Wat is DMARC en wat kan je er mee?

BlogFeatureImage-What-is-DMARC-and-Why-Should-You-Use-It
Blog

Wat is DMARC en wat kan je er mee?

Spamfilters worden steeds strenger, omdat we nog altijd overladen worden met spam in onze inbox. Een belangrijk risico? Jouw eerlijke e-mails kunnen achterblijven in het spamfilter, waardoor de ontvanger die nooit te zien krijgt. SPF en DKIM helpen authenticatiegegevens toe te voegen aan jouw e-mail, waarmee je meer kans maakt om in de inbox terecht te komen. DMARC doet daar nog een flinke schep bovenop, waardoor je het spamfilter moeiteloos kunt omzeilen.

Wat is DMARC?

Wat is DMARC? Het staat voor Domain-based Message Authentication, Reporting and Conformance. Het is een policy in een DNS-record waarmee je aangeeft dat je SPF en/of DKIM gebruikt voor jouw uitgaande e-mails. Dat is echter niet alles, DMARC bevat daarnaast belangrijke aanwijzingen voor de ontvanger over wat er moet gebeuren als de e-mail niet door de SPF- of DKIM-test komt. Niet voor niets wordt DMARC gebruikt door Gmail, Hotmail, Facebook, Microsoft en ook Yahoo, Paypal en AOL. Al meer dan 60% van alle e-mailontvangers maakt hier gebruik van, vaak zonder dat ze dit zelf weten.

Zo werkt het: DMARC instellen

Wil je graag zelf aan de slag met DMARC en dit instellen voor je domeinnaam, zodat je voortaan weer netjes in de inbox van ontvangers terecht zal komen? Hier volgen de 3 belangrijke stappen:

  1. Rapporten ontvangen
    Voeg een DNS-record toe aan de DNS-instellingen, zodat je de DMARC-rapporten kunt ontvangen. In het DNS-record geef je aan op welk e-mailadres je de rapporten wilt ontvangen. Let op: na het instellen kan het tot een dag duren voordat je de rapporten ontvangt.
  2. Rapporten inzichtelijk maken
    Je zal veel rapporten ontvangen, waardoor de hoeveelheid data snel kan oplopen. Je kunt het best gebruik maken van een tool om rapporten te verwerken en te analyseren.
  3. Data analyseren
    Analyseer de data zodra je die hebt verzameld. Komen e-mails niet door de SPF- en DKIM-test? Mogelijk wordt jouw domein door andere kwaadwillende partijen misbruikt. Je herkent dat aan de melding dat jouw SPF-record en DKIM niet overeenkomen met het domein opgegeven in het DMARC-record.

Specialisten voor je mail

Ging de uitleg om DMARC in te stellen en te gebruiken iets te snel of laat je het liever over aan professionals? Wij zijn gespecialiseerd in e-mail, e-mail hosting en dus ook in de configuratie en het beheer van DMARC voor jouw mail. Dat betekent dat we je daar uitstekend mee van dienst kunnen zijn of jouw vragen hierover kunnen beantwoorden. We horen graag van je.