Met HTTP2 jouw website klaar voor de toekomst

http2_1200x628
Blog

Met HTTP2 jouw website klaar voor de toekomst

HTTP2. Misschien heb je er al wel eens van gehoord of heb je je hier al volledig op gericht. Hoe dan ook: als je er nog niet van gehoord had dan is dit artikel in elk geval erg interessant voor je. Met HTTP2 maak je je website namelijk klaar voor de toekomst.

HTTP2 is een update van het Hypertext Transfer Protocol (HTTP). HTTP2 is speciaal geschikt gemaakt voor de grote, geavanceerde en ‘zware’ websites van vandaag de dag.Wanneer je dus aan de slag gaat met een nieuwe domeinnaam en een nieuwe website gaat bouwen dan is het verstandig om die direct op basis van HTTP2 te ontwikkelen.

Helemaal klaar voor moderne websites

HTTP werd in z’n originele versie in 1999 gelanceerd. Een grote doorbraak, maar niet meer geschikt voor de websites van vandaag de dag. Websites waren een paar kilobyte (KB) groot. Vandaag de dag gaat het om megabytes (MB’s), waarmee websites een factor 1.000 zwaarder, meer geavanceerd en groter zijn geworden. Dit vergt niet alleen veel meer rekenkracht van de webserver waar je website op staat, maar ook van de browser waarin je de website bekijkt. Je herkent dit vast wel wanneer je meerdere (grote) websites in je browser tabbladen open hebt staan: bijvoorbeeld webshops wanneer je aan het prijsvergelijken bent. Je browser en pc gaan dan steeds trager reageren. Dit komt doordat er ook steeds meer gevraagd wordt van je pc.

Wat is HTTP2

HTTP2 werd in 2015 de nieuwe erkend IETF-standaard. Bovendien ondersteunen inmiddels alle browsers die protocol. Het belangrijkste voordeel hiervan is meer snelheid, om ook grote en complexe websites sneller te kunnen laden. In technische zin worden alle verzoeken naar de server samengevoegd, om ze in één verbinding te versturen naar de browser. Op die manier wordt er gebruik gemaakt van multiplexing, waardoor een moderne online ervaring mogelijk is. Steeds vaker wordt er gesproken over een combinatie tussen HTTP2 en SSL. Er zou zelfs sprake zijn van een onderlinge verplichtingen om de beiden te gebruiken. Dat is (nog) niet het geval. Technisch gezien is SSL niet noodzakelijk om HTML2 te kunnen gebruiken. Toch vragen Google Chrome en Mozilla Firefox daar als browsers wel om. De twee browsers hebben samen een kleine 75% marktaandeel. In de praktijk is het daarom inderdaad ‘verplicht’ om gebruik te maken van een SSL-certificaat.

HTTP2 Browser support

Benieuwd naar hoe het zit met de HTTP2 browser-support? Alle grote browsers zijn daar eigenlijk al jaren voor geschikt. Het gaat om de volgende versies van de software:

  • Chrome 41 of hoger
  • Firefox 36 of hoger
  • Edge 12 of hoger
  • Safari 9 of hoger
  • Opera 28 of hoger.

HTTP2 gebruiken

Benieuwd naar wat jij moet weten over HTTP2 en hoe je daar online gebruik van kunt maken voor jouw website?

Hosted.nl is jouw specialist in Cloud, Managed IT en (Managed) Webhosting, waardoor we je daar uitstekend meer over kunnen vertellen. Wij zorgen ervoor dat jouw website klaar is voor de toekomst, zowel dankzij HTTP2 als dankzij andere technieken. Speciaal voor de complexe en geavanceerde websites van vandaag de dag. Waardoor jij zonder problemen gebruik kunt maken van WordPress of een ander CMS. Met handige plugins en toevoegingen, zodat gebruikers daar optimaal gebruik van kunnen maken.

Neem contact met ons op per mail, contactformulier of WhatsApp.