4 IT-security tips om veilig thuis te werken

veilig-thuiswerken_1200x628
Blog

4 IT-security tips om veilig thuis te werken

Nederland werkt thuis. Al ruim drie weken. Voor sommigen een kleine aanpassing, voor anderen was het even flink zoeken. Maar met een boel creativiteit en flexibiliteit hebben de thuiswerkers hun draai weten te vinden. Voor bedrijven en medewerkers is bijna weer business as usual. In ons nieuwe normaal althans. Nu alles op de rit is, willen we weer vooruit. Achterstanden inhalen en new business genereren. Voordat je daar volop inzet, raden we je aan even stil te staan bij de veiligheid van je IT. Zowel op kantoor als bij je medewerkers thuis. Eén crisis biedt immers al uitdaging genoeg, toch?

Daarom nu stilstaan bij de veiligheid van je IT

Nu veel mensen thuiswerken door de coronacrisis, neemt het aantal cyberaanvallen toe. Dit meldt vakblad AG Connect. Het aantal DDoS-aanvallen in maart 2020 steeg met 475 procent, ten opzichte van februari. Niet alleen cybercriminelen, ook thuiszittende scholieren grijpen deze tijd uit verveling aan om IT-omgevingen op de proef te stellen.

Hoe zorg je er als organisatie voor dat jouw medewerkers veilig thuiswerken? En wat kun je als medewerker doen om te voorkomen dat je slachtoffer van cybercriminaliteit wordt? Onze securityspecialisten geven je 4 tips om je IT-omgeving ijzersterk te beveiligen.

1. Een veilige thuiswerkplek

Zowel zakelijke als privé laptops, computers, tablets en smartphones zijn omgetoverd tot thuiswerk devices. Maar waar de werkplek op kantoor vaak voorzien is van diverse veiligheidsmaatregelen, is dat thuis vaak een stuk minder het geval.

Ga voor jezelf eens na:

  • Of je WiFi-verbinding beveiligd is met een sterk wachtwoord.
  • Of al je apparaten voorzien zijn van een geüpdatet antiviruspakket.
  • Of apparaten beveiligd zijn met een wachtwoord of andere vorm van toegangsbeveiliging.

2. Bedrijfsnetwerk beveiligen

Is je thuiswerkplek op orde? Dan is het bedrijfsnetwerk aan de beurt. Dit biedt je toegang tot alles wat je nodig hebt om je werk te doen: je software, applicaties, documenten en data. Die bedrijfskritische en privacygevoelige informatie wil je natuurlijk goed beschermen.

Zo bescherm je je bedrijfsnetwerk:
  1. Zorg dat alle software van je besturingssysteem op je laptop, pc, smartphone en tablet, applicaties en web browsers geüpdatet is.
  2. Gebruik sterke wachtwoorden. Ben je slecht in het onthouden van sterke wachtwoorden? Gebruik dan een wachtwoordmanager.
  3. Gebruik tweestapsverificatie en multi-factor authenticatie.

3. Pas op voor phishing e-mails

Nu jouw eigen werkstation en het bedrijfsnetwerk goed beveiligd is, kun je aan het werk. Waar begint jouw werkdag mee? Juist, met het wegwerken van de laatste mailtjes. Ook thuis is e-mail één van de meestgebruikte communicatiemiddelen*. Helaas weten dat cybercriminelen ook. Zij grijpen deze coronacrisis aan om fraude te plegen. Met phishing e-mails doen zij zich bijvoorbeeld voor als je baas. Ze vragen je of je (bedrijfs)informatie toestuurt of nú geld overmaakt, omdat het bedrijf de crisis anders niet overleeft. Doordat medewerkers niet meer direct naast elkaar op kantoor zitten, neemt de interne controle op dit soort verzoeken af.

*Tip: raakt je regelmatig verzeild in eindeloze e-mailuitwisselingen, waarbij het onduidelijk is wie nou waar uiteindelijk actie op onderneemt? Probeer dan Microsoft Teams 6 maanden gratis uit.

E-mailfraude voorkomen?
  • Verstuur e-mails met gevoelige informatie altijd versleuteld.
  • Gebruik een spamfilter.
  • Wees alert op phishing e-mails. Deze bevatten vaak spel- en grammaticafouten en hebben een vreemd afzendadres.
  • Krijgt je een verdachte mail binnen? Meld het dan bij je ICT-afdeling.
  • Verifieer vreemde of gevoelige verzoeken, zoals het overmaken van geld of toesturen van gevoelige informatie altijd telefonisch.
  • Documenteer deze verzoeken op een centrale plek, bijvoorbeeld Teams, zodat iedereen binnen de organisatie ervan op de hoogte is.

4. Veilig internetten

Veel websites vragen je tegenwoordig om in te loggen, voordat je bij de informatie of functionaliteit komt die je zoekt. Voordat je jouw gegevens invult, is het belangrijk dat je controleert of je de website of webshop kunt vertrouwen.

Dat doe je zo:
  • Controleer of er geen spelfouten in de URL zitten.
  • Ga na of de website of webshop een beveiligde verbinding gebruikt;
  • dit zie je aan de URL: https (=veilig) in plaats van http;
  • aan het slotje in de URL;
  • en aan de groene adresbalk.

Een veilig bedrijf: nu én in de toekomst

Veilig digitaal werken is natuurlijk altijd ontzettend belangrijk. Niet alleen tijdens deze coronacrisis. Maar dit is wel hét moment om echt eens goed aandacht te hebben voor IT-security. Zeker nu thuis- en op afstand werken het nieuwe normaal lijkt te gaan worden en de adoptie daarvan sneller gaat dan verwacht.

Thuiswerk checklist

Er komt veel kijken bij het beveiligen van je thuiswerk IT-omgeving. Om het overzichtelijk te houden hebben we een korte Thuiswerk checklist voor je gemaakt. Waarbij je in één oogopslag ziet of je aan alles gedacht hebt. Vraag de gratis checklist aan. Loop je ergens tegenaan of vind je het fijn als we even met je meedenken? Neem dan gerust contact met ons op via 0316 71 24 50.